III. Mikronutrientlerin Fonksiyonları
Mikronutrientler vücudun muhtelif işlevleri için gereklidir, bunlardan bazıları şunlardır:
- Enerji üretimi
- Hücre büyümesi ve onarımı
- Bağışıklık fonksiyonu
- Kemik sağlığı
- Kan pıhtılaşması
- Sinir sistemi fonksiyonu
- Metabolizma
- Cilt sağlığı
Kafi oranda mikro gıda maddesi alınmadığında bu işlevler bozulabilir ve muhtelif sıhhat problemlerine yol açabilir.
Mesela, demir eksikliği anemiye yol açabilir, bu da vücudun kafi kırmızı kan hücresine haiz olmaması durumudur. Bu, yorgunluğa, güçsüzlüğe ve soluk darlığına niçin olabilir. C vitamini eksikliği iskorbüte yol açabilir, bu da vücudun sıhhatli cilt, kemikler ve kan damarları için lüzumlu bir protein olan kafi kolajen üretmemesi durumudur. D vitamini eksikliği raşitizme yol açabilir, bu da kemiklerin yumuşak ve sıska hale gelmesi durumudur.
IV. Mikronutrientlerin Kaynakları
Mikro besinler, meyveler, sebzeler, tam tahıllar ve yağsız proteinler dahil olmak suretiyle muhtelif besinlerde bulunabilir. Aşağıdaki tablo, mikro besinlerin birtakım yaygın gıda kaynaklarının bir listesini sunmaktadır:
Mikro gıda | Besin Kaynakları |
---|---|
A vitamini | Tatlı patates, havuç, ıspanak, kara lahana, karaciğer |
C vitamini | Turunçgiller, çilek, brokoli, domates, biber |
D vitamini | Balık, zenginleştirilmiş süt, yumurta, mantar |
E vitamini | Ayçiçeği çekirdeği, badem, ıspanak, avokado |
K vitamini | Yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, karaciğer |
Kalsiyum | Süt, yoğurt, peynir, zenginleştirilmiş soya sütü, badem |
Ütü | Kırmızı et, kümes hayvanları, balık, fasulye, mercimek, ıspanak |
Çinko | Kırmızı et, kümes hayvanları, balık, fasulye, kuruyemişler, tohumlar |
İyot | İyotlu tuz, deniz yosunu, balık |
Selenyum | Brezilya fındığı, deniz ürünleri, et, kümes hayvanları |
İhtiyacınız olan bütün mikro gıdaları aldığınızdan güvenli olmak için muhtelif yiyecekler yiyecek önemlidir. Muayyen bir mikro gıda maddesinden yeterince alamadığınız hikayesinde endişeleniyorsanız, doktorunuzla takviye almak ile alakalı konuşun.
V. Mikronutrient Eksikliği
Mikronutrient eksiklikleri, rejiminizden muayyen bir besinden kafi oranda alamadığınızda ortaya çıkabilir. Bu, aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle muhtelif sıhhat problemlerine yol açabilir:
- Demir eksikliği anemisi
- Çinko eksikliği
- A vitamini eksikliği
- B12 vitamini eksikliği
- Folat eksikliği
- İyot eksikliği
- Selenyum eksikliği
Muayyen bir mikronutrientte noksan olabileceğinizi düşünüyorsanız, doktorunuzla görüşün. Seviyelerinizi denetlemek için bir kan testi önerebilir ve gerekirse bir tedavi yöntemi önerebilir.
VI. Mikronutrientlerin Fazlalığı
Mikronutrientlerin fazlalığı da zararı olan olabilir. Mesela, oldukca fazla A vitamini karaciğer hasarına niçin olabilir ve oldukca fazla D vitamini böbrek taşlarına niçin olabilir. Doğru oranda mikronutrient aldığınızdan güvenli olmak için doktorunuzla görüşmeniz önemlidir.
VII. Mikrobesinler ve Rahatsızlık
Mikro besinler rahatsızlıkları önlemede ve tedavi etmede mühim rol oynar. Mesela, C vitamini bağışıklık sistemi için önemlidir ve D vitamini kemik yitirilmesine ve birtakım kanser türlerine karşı korumaya destek verir.
Mikronutrient eksikliği birtakım rahatsızlıkların büyüme riskini artırabilir. Mesela, B12 vitamini eksikliği kansızlığa yol açabilir ve demir eksikliği yorgunluğa yol açabilir.
Birtakım durumlarda, mikro besinler rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılabilir. Mesela, A vitamini gece körlüğünü tedavi etmek için kullanılır ve folik asit nöral tüp defektlerini önlemek için kullanılır.
Mikro besinlerin hastalıklardaki görevi karmaşıktır ve bunların rahatsızlıkları önlemek ve tedavi etmek için iyi mi kullanılabileceğini kestirmek için daha çok araştırmaya gereksinim vardır.
VIII. Mikrobesinler ve Takviyeler
Mikro besinler iyi sıhhat için eğer olmazsa olmazdır, sadece bu tarz şeyleri yalnızca beslenmenizden kafi oranda almak zor olabilir. Takviyeler boşlukları doldurmanıza ve ihtiyacınız olan gıdaları aldığınızdan güvenli olmanıza destek olabilir.
Bir takviye seçerken doktorunuzla ya da nitelikli bir sıhhat uzmanıyla görüşmeniz önemlidir. Hangi takviyelerin sizin için doğru bulunduğunu ve ne kadar almanız icap ettiğini belirlemenize destek olabilirler.
Yaygın olarak kullanılan birtakım mikro gıda takviyeleri şunlardır:
- C vitamini
- D vitamini
- E vitamini
- Kalsiyum
- Ütü
- Çinko
Mikro gıda takviyeleri, ihtiyacınız olan gıdaları aldığınızdan güvenli olmak için yararlı bir yol olabilir. Sadece, bu tarz şeyleri emin bir halde ve bir sıhhat uzmanının nezarete altında kullanmak önemlidir.
IX. Kafi Mikronutrient Iyi mi Alınır?
Beslenmenizde kafi mikro gıdaları almanın birkaç değişik yolu vardır.
Ilk olarak, muhtelif sıhhatli yiyecekler yiyebilirsiniz. Bu, rejiminize kucak dolusu meyve, sebze ve tam tahıl eklemek anlama gelir.
İkincisi, multivitamin ya da mineral takviyesi alabilirsiniz. Bu, ihtiyacınız olan bütün mikro gıdaları aldığınızdan güvenli olmanıza destek olabilir.
Üçüncüsü, mikronutrient alımınız ile alakalı doktorunuzla konuşabilirsiniz. Doktorunuz, rejiminizden kafi mikronutrient alıp almadığınızı belirlemenize destek olabilir ve alamıyorsanız bir fiil planı önerebilir.
İşte beslenmenizde kafi mikro gıdaları alabilmeniz için birtakım ipuçları:
- Muhtelif meyve ve sebzeler tüketin.
- Rafine tahıllar yerine tam tahılları tercih edin.
- Yağsız protein kaynakları tüketin.
- İşlenmiş gıdaların tüketimini sınırlayın.
- Bolca su için.
Bu ipuçlarını takip ederek sıhhatli kalmak için gereksinim duyduğunuz bütün mikro gıdaları aldığınızdan güvenli olabilirsiniz.
Sual 1: Mikronutrientler nedir?
Mikronutrientler vücudun azca oranda gereksinim duyduğu vitaminler, mineraller ve öteki temel gıda maddeleridir.
Sual 2: Mikronutrientlerin değişik türleri nedir?
İki tür mikro gıda vardır: vitaminler ve mineraller. Vitaminler vücudun kendi haline üretemediği naturel bileşiklerdir, mineraller ise vücudun gereksinim duyduğu naturel olmayan elementlerdir.
Sual 3: Mikronutrientlerin işlevleri nedir?
Mikronutrientler vücutta muhtelif mühim roller oynar, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Enerji üretimi
- Hücre büyümesi ve onarımı
- Bağışıklık fonksiyonu
- Kemik sağlığı
- Kan pıhtılaşması
0 Yorum